Meddelare: Nils Olof Engström  År: 1914

Socken/stad: Ljustorp  By/kvarter: Ås

Det var för en mansålder sedan. I Fjäl var vid ett tillfälle en massa hållskjutsare samlade, för där var station för dem. På natten mistade en av gubbarna 20 kr eller kanske det var riksdaler på den tiden. I sällskapet befann sig även Lars Jonsson från Fuske. Han gick under öknamnet "Tadd`n", för då han svor, sade han alltid: "Tadd`n värst`n!" (Tage dig den värste!) Då han fick höra om stölden, mente han, att nog skulle det gå bra få igen pengarna. Han skulle "visa igen" dem. Han passade på, alla gubbarna var inne, hällde upp brännvin i ett fat, satte sig att korsa med kniven, blåsa och småprata för sig själv. Om en stund sa han: "Ska jag ta ett öga eller bägge?" Den, som mistat pengarna, svarade, att det kunde vara nog straff, om tjuven mistade ett öga. "Tadd`n värst`n!" utropade Tadd`n. "Jag tar allt bägge ögonen!" Så höjde han långsamt kniven liksom ämnade han stöta till i fatet, men - då kom där någon och nöp honom i armen och ville ha honom med ut.

Tadd`n följde med och fick av karlen 20 kr, för det var han, som tagit dem. Tjuven fick behålla bägge ögonen, och det hade han nog fått i alla händelser, för Tadd`n kunde ingenting alls i trolldomsväg. Han hade bara låtsats. Men det var inte slut med detta! Snart visste alla människor vida omkring, att Tadd`n kunde "göra igen" tjuvgods, och det dröjde inte länge, förrän där kom en, som ville lära konsten av honom. Då flög hin i Tadd`n. "Det kunde du väl få", sa han "men du härdar inte ut med att lära dig". Joo då!

Det skulle han nog göra, men Tadd`n bedyrade: "Nej, Tadd`n värst`n, du härdar inte ut". Men den andre gav sig inte. Nå, det blev väl ingen annan råd, än han måtte få försöka då. Så tog Tadd`n honom med sig till snickarstugan, ställde honom upp på en stol och knöt fast hans långa hår i en järnkrok i taket och så till att göra en hop underliga konster. Till slut ryckte undan stolen, så att den andre blev hängande i håret, och nu, sade han, skulle den slutliga lärdomen i trollkonst meddelas. Den, som hängde, gallskrek av alla krafter, och att Tadd`n måste hjälpa honom ned. - "Tadd`n värst`n", sa Tadd`n. Jag förstod, att du inte skulle härda ut". - Det blev ej heller någonsin trollkarl av honom.

Ur Hammarstedtska arkivet: Trollkunniga I.